Een nieuwe update! - Reisverslag uit Debre Zeyit, Ethiopië van Joanne en Renate - WaarBenJij.nu Een nieuwe update! - Reisverslag uit Debre Zeyit, Ethiopië van Joanne en Renate - WaarBenJij.nu

Een nieuwe update!

Door: Joanne en Renate

Blijf op de hoogte en volg Joanne en Renate

21 November 2009 | Ethiopië, Debre Zeyit

Hai Faranji's! (buitenlanders)

Heel erg bedankt voor jullie leuke en lieve reacties!
Het bevallingsverhaal was inderdaad erg spannend, we zijn vanmorgen naar het ziekenhuis gegaan omdat de vrouw met ontslag mocht. Dat vereiste ook weer heel veel geduld, net zoals alles hier, maar de vrouw en haar man waren erg blij dat ze met haar zoontje weer naar Hidi mocht.
Afgelopen week is echt voorbij gevlogen! Het lijkt alsof de bevalling gisteren was, maar dat is alweer bijna een hele week geleden. Hier weer even een kort verhaaltje om jullie op de hoogte te houden van al onze avonturen hier. We proberen steeds wel foto’s te uploaden, maar het internet is daar hier eigenlijk wat te traag voor. Bovendien is er tijdens ons vorige bezoek aan een internetcafe waarschijnlijk een virus op onze USB stick gekropen, dus we moeten maar even zien hoe we dat allemaal gaan oplossen. Wordt tijd om de ongediertebestrijding in te schakelen hier! Ongedierte is hier trouwens wel meer, want elke avond moeten we voor het slapen gaan ons bed grondig controleren op vieze beestjes en andere vriendjes… Laatst kropen er opeens twee vieze oorkruipers onder Renate’s kussen!! En dan hebben we het nog niet eens over de zogenaamde “bed-bugs”, die zich in je bed verschuilen en, zodra ze de kans krijgen, je helemaal lekprikken. Renate heeft hier volgens ons wel last van, de bugs vinden haar waarschijnlijk lekkerder dan Joanne! Voor alle andere beesten werkt onze klamboe trouwens uitstekend.

Afgelopen dinsdag hadden we een meeting georganiseerd voor een aantal vrouwen uit Hidi en omgeving. Dit was voor ons onderzoek over zorg tijdens zwangerschap en bevalling. We hadden 10 vrouwen uitgenodigd, uiteindelijk zijn er 5 vrouwen ook daadwerkelijk gekomen. We begonnen met een lekker kopje thee van de kafetaria, uiteraard met heel erg veel suiker, want de Ethiopiers zijn echte zoetekauwen. Daarna deden we samen met Hanneke, de jongste dochter van Jan en Jacomijn, een toneelstukje om de vrouwen enthousiast te maken voor de meeting. Een toneelstukje wordt hier altijd heel erg gewaardeerd, dit was dan ook een goede starter. We maakten hiervoor gebruik van een plastic babypop, dit vonden de vrouwen echt helemaal geweldig. Een oma pakte de pop meteen en gaf haar de borst. Zo leuk om te zien hoeveel lol die vrouwen kunnen hebben van een namaak baby! De hele meeting was echt een succes, we hebben de vrouwen vanalles kunnen vragen over tradities en gebruiken rondom zwangerschap en geboorte, super interessant. Daarnaast warden we overspoeld met complimenten voor Tineke en de clinic.

Woensdag was Renate een beetje ziek. Misselijk, waarschijnlijk koorts, rillingen… Gelukkig ging het ‘s avonds weer een stuk beter met haar. Joanne is woensdagmiddag nog met Tineke mee geweest naar Filtino, een ander boerenbedrijf in de buurt van Debre Zeit. Op woensdagmiddag verleent Tineke hier ook altijd zorg voor de werknemers van het bedrijf. Dit gebeurt dan in een loods, waar niets meer in staat dan het stro dat er op de grond ligt. Er was ook een zwangere onder de werknemers, en Joanne deed dus een zwangerschapscontrole op het stro! Hoezo lekker primitief? Dat doe je niet altijd tijdens een stage!
Woensdagavond kwamen Jaap en Leendert, twee Nederlandse jongens die ook in Debre Zeit verbleven even op bezoek in onze compound in Hidi. Ze zouden donderdag weer naar Nederland vertrekken, dus het was leuk dat we ze nog even konden zien. Ze hadden nog een zak echte Hollandse drop bij zich, dat ging er wel in!

Donderdagmiddag waren we in Debre Zeit, toen hebben we onze vorige twee verhalen op onze weblog geplaatst. Het was echt wel een heel gedoe om daar te komen, we zouden namelijk met de minibus mee naar Faltino, waar we afgesproken hadden met Robert (onze huisgenoot). Samen met hem zouden we dan verder naar Debre Zeit, met een paardenkar ofzo. Toen we aankwamen op Filtino, bleek echter dat Robert daar helemaal niet was! Hij was al naar Debre Zeit volgens een paar medewerkers… Wij zijn dus maar weer met de minibus mee terug gegaan naar Hidi, dat hele eind met een chauffeur die zo gestresst achter het stuur zat dat we bij elke hobbel onze adem inhielden. Gelukkig konden we na de lunch wel weer met de minibus mee naar Debre Zeit, waar we Robert troffen bij een restaurant. Het komt ook allemaal wel weer goed…

Gisteren zijn we de hele dag in Addis Abeba, de hoofdstad geweest! We gingen ons visum alvast verlengen, die zou anders op 6 december verlopen. Omdat Tineke nu naar Addis moest, vonden we het wel verstandig om meteen mee te gaan. Je weet maar nooit wanneer we weer de kans krijgen. We hadden een hele grote pot geduld mee genomen, en dat was maar goed ook. We hadden niet anders verwacht dan dat het bij het kantoor voor internationals behoorlijk op zijn Afrikaans zou gaan. Uiteindelijk hebben we twee uren op het kantoor gewacht, met als resultaat dat onze paspoorts daar nu nog liggen te wachten op een visum. Die krijgen we maandag pas weer terug…
Gelukkig hadden we voor die tijd al wel even heerlijk geluncht, in het Walhalla van Ethiopie: HILTON Hotel! Dat is ook een van de weinige plekken hier waar we ook konden pinnen, handig alvast voor onze backpackreis! Toen we met de taxi naar het hotel probeerden te gaan, dachten sommige taxichauffeurs dat wij wel heel erg rijk moesten zijn. Een chauffeur vroeg zelfs 1800 birr (100 euro) voor een ritje van 10 minuten! En dat terwijl een Ethiopier normaal 2 birr per ritje betaalt… Uiteindelijk is he tons gelukt om voor 30 birr in het hotel te komen, nog steeds veel te veel natuurlijk.
We hebben wel heerlijk aan de rand van het mooie zwembad geluncht, wat een luxe daar. Wel een heel verschil met de dingen die we hier door de week gewoon zien…
Toen we weer terug naar Hidi wilden, kregen we nog autopech met de Suzuki! Dat duurde dus allemaal nog weer wat langer dan gepland, maar ach, dat wachten hier went ook wel. Bovendien kregen we, toen we op de stoep voor een winkeltje stonden te wachten, een stoel aangeboden en zelfs een kopje Ethiopische thee. De mensen hier zijn zo vriendelijk :)

Vandaag weer een dagje Debre Zeit. Vanmiddag gaan we lekker naar het zwembad! Hebben we enorm veel zin in, het is hier ook elke dag heerlijk weer dus een middagje zwemmen lijkt ons wel wat! Daarna gaan we weer de gebruikelijke potjes volleyballen en vanavond weer met alle Nederlanders uit eten bij restaurant Family’s.

Morgen gaan we met Tassou mee naar de kerk, dat lijkt ons erg leuk! Het is een Amhaarse dienst, veel zullen we er dus niet van verstaan, maar hij gaat zelf in het koor zingen en gitaar spelen. Als we hem moeten geloven is het heel erg leuk.

Jullie horen zo snel mogelijk weer van ons. We hopen ook snel weer foto’s te kunnen versturen, maar we zijn nog niet zo zeker van succes daarin.
Tot snel!

Kus, Renate en Joanne

• 21 November 2009 - 11:10

Anniek:

Wat een verwennerij, alweer een verhaal ;)! Jullie moeten vast wennen als je weer in NL bent, waar alles stress, stress, stress is. Geniet dus maar van al dat wachten (en het weer uiteraard).

De nieuwe foto's die jullie vorige keer hebben geplaatst zijn ook erg leuk om te zien! Het ziet er net zo uit als jullie beschrijven.

Succes weer deze week!!

Liefs Anniek

• 21 November 2009 - 13:29

Marije:

Heerlijk zeg, 3 verhalen in een week :) Vind het erg leuk om ze allemaal te lezen! wat spannend van de bevalling, en wat typisch Afrikaans dat jullie overal moeten wachten.... Heerlijk! Als je geen geduld had leer je het wel :)

Veel plezier weer deze tijd, en ik kijk weer uit naar een volgend berichtje :)

Liefs, Marije

• 21 November 2009 - 18:09

Bonny:

Huh.. ? Autopech met een Suzuki? :P
    Leuk om jullie belevenissen weer gelezen te hebben! Hopelijk worden jullie niet vaak meer ziek.

• 22 November 2009 - 18:01

Gerbrich:

Poeh.. respect voor al dat wachten :) Misschien is een tijdje Afrika voor mij ook wel wat, om mijn ongeduld af te leren!

• 23 November 2009 - 20:24

Gijs:

Spannende verhalen allemaal! Jullie vermaken je daar opperbest als ik het zo lees. Leuk om goed op de hoogte gehouden te worden, leuk om de uitgebreide verhalen te lezen.

Succes met alle verloskundige zaken die jullie aanpakken!

• 24 November 2009 - 15:06

Ruben:

He Joanne, leuk om jullie verhalen te lezen. Ik herken wel wat dagelijkse dingen in jullie verhalen. Heel veel succes nog daar! En geniet er vooral van!

Groetjes Ruben

• 24 November 2009 - 15:09

Anje En Gerrit:

Dag meiden,

We zijn even een weekendje naar Texel geweest en zie daar de box is gevuld met heerlijke verhalen uit Ethiopie. Leuk hoor dat jullie er zo over kunnen vertellen en het is ook nog eens spannend vooral die met de bevalling. Naar onze mening hebben jullie dat voortreffelijk opgelost en dat in die omstandigheden. Geniet er nog steeds van en we kijken uit naar het volgende bericht, gegroet vanuit Zuidlaren
    Anje en Gerrit

• 24 November 2009 - 18:13

Wilma Stuurman:

Dag Joanne en Renate,
    Jullie kennen mij niet, ik ben de moeder van Heleen Stam.Wat hebben jullie ontzettend leuk werk in Hidi en omgeving.Wij zijn in oktober in de kliniek geweest dus dan weet je waar het over gaat.Zelf ben ik kraamverzorgende en kan me helemaal voorstellen dat jullie spannende uren hebben meegemaakt.Veel succes en de groeten aan Tineke.

• 26 November 2009 - 21:26

David L:

hey joanne,

wat een leuke foto,s allemaal. jullie hebben het zeker naar jullie zin. hoe was de kip met rijst :) ik wens je veel plezier en godszegen.

groetjes David.L