Onze eerste dagen in Clinic Hidi Ethiopia
Door: Joanne en Renate
Blijf op de hoogte en volg Joanne en Renate
11 November 2009 | Ethiopië, Debre Zeyit
Zaterdag werden we aan het eind van de ochtend bij het Imperial Hotel opgehaald door Tineke van de Haar, de Nederlandse verloskundige van Clinic Hidi. Jan, de zoon van Tineke’s broer Jan, die hier ook met zijn gezin woont, was ook mee. Onze backpacks werden achterin de pickup gelegd, naast de wasmachine die Tineke net in Addis Abeba had gekocht. Zo begon onze reis naar Hidi.
En wat een reis! Onderweg zagen we echt vanalles: hele kuddes vee die gewoon op de weg liepen, paardenkarren, vrachtauto’s waarbij er gewoon mensen bovenop de lading zaten, ezels en mensen overal op de weg… Wegbelijning is hier bijna niet, iedereen rijdt dan ook gewoon een beetje door elkaar. Hoezo niet rechts inhalen? Er is hier een belangrijke regel: bij een aanrijding krijgt de blanke altijd de schuld.
In Debre Zeit, een redelijk grote stad vlakbij Hidi, moesten we nog even stoppen voor een paar boodschappen. Zodra we uit de auto stapten, werd er naar ons geroepen, gezwaaid, “I love you” geroepen, en vooral ook gebedeld. ’s Middags gingen we met een hele groep Nederlanders die hier ook allemaal wonen, een paar potjes volleyballen. Dat was erg gezellig! ’s Avonds gingen we ook nog met deze groep uit eten in Debre Zeit. Voor 90 birr (Zo’n 5 euro) per persoon hadden we al een driegangen menu!
Na het eten nam de grote groep weer afscheid van elkaar en gingen wij met familie van de Haar en onze huisgenoten Abram en Robert, twee Nederlandse studenten die hier stagelopen in de bouw, naar de compound in Hidi. Dit is een groot omheind gebied, bewaakt door een stuk of 5 wachten. Hierop staat het aardappelteelt bedrijf Solagrow, de koeienstal Cowgrow, Kliniek Hidi, een cafetaria, laboratorium in aanbouw en de huizen van Tineke en Jan & Jacomijn van de Haar. Verder wordt er op dit moment nog gebouwd aan een aantal gastenverblijven en een studentenhuis. De kliniek is op dit moment nog gevestigd in een container, maar we hebben de bouwtekeningen en de plek van de uiteindelijke kliniek al wel gezien. De omgeving is hier echt prachtig, we zitten middenin het platteland op de bergen. Echt Afrika! Overdag is het hier lekker warm, geen wolkje aan de lucht, maar het kan hier wel hard waaien en ’s avonds koelt het snel af.
We hebben nu al twee dagen meegedraaid in de kliniek, met Tineke en de Ethiopische verpleegkundige Tasau. Elke dag staan er een heleboel patiënten te wachten voor de poort van de compound, zij krijgen dan een nummertje om geholpen te worden in de kliniek. Er zijn ook al aardig wat zwangeren ingeschreven! Wanneer een zwangere vrouw hier voor de eerste keer komt, krijgt ze een aantal babykleertjes mee en wordt er een echo gemaakt. Dit vinden sommige vrouwen wel een beetje eng, dan durven ze soms niet naar het scherm te kijken. Vrijwel geen enkele zwangere vrouw weet hier wanneer ze precies is uitgerekend. Voordat deze kliniek er was, kregen de mensen hier helemaal geen zorg. Een enkeling is wel eens een keer naar het ziekenhuis geweest, maar Debre Zeit is voor de mensen hier veel te ver lopen. Bovendien is zorg voor de mensen hier gewoon veel te duur.
Naast alle zwangeren worden er ook mensen met allerlei andere problemen geholpen. We zien hier vooral heel erg veel oogproblemen, buikklachten en wormen. We geven ook heel erg veel vitaminepillen mee, en er worden veel adviezen gegeven over hygiëne, voeding en het belang van genoeg drinken. Vlakbij de kliniek is een waterbron aangelegd voor schoon drinkwater, zodat alle mensen uit deze omgeving schoon water kunnen halen. Dat is ook een hele leuke plek om gewoon eens te gaan zitten, om al deze mensen en vooral kinderen te ontmoeten.
Dinsdag gingen we naar een ander dorpje in de omgeving, Koftu, samen met Tineke en Tasau. We gingen met z’n vieren in de quad, eerst dwars door de rivier, en vervolgens over een heel smal pad langs een steile helling. De rit ging best goed, zolang wij als passagiers zo nu en dan maar wel even uitstapten, en Tasau moest de quad zo nu en dan ook even tegenhouden wanneer deze weer eens op drie wielen reed. Koftu was een heel mooi dorpje, met echte traditionele hutjes. De mensen hier waren erg aardig. Zo was er een vrouwtje die vroeg of wij wel een moeder hadden, want anders wilde zij onze moeder wel zijn. Ze had de sjaal van Joanne al gepakt en om haar eigen hoofd gedaan, haha.. Even later werd Joanne ook nog bijna ten huwelijk gevraagd, maar daar hebben we ook maar niet mee ingestemd.
We hebben hier ook al een paar vrouwen uitgenodigd voor het groepsinterview dat we volgende week bij de kliniek willen houden. Er moet ook een traditional birth attendant in Koftu zijn, maar het was al te laat om haar ook nog op te zoeken. We komen dus zeker nog een keer terug in Koftu!
Vandaag zijn we samen naar Debre Zeit gegaan met de bus, om een bezoek te brengen aan het Bishoftu ziekenhuis. We hebben gepraat met een van de verloskundigen, terwijl we middenin de weeenkamer stonden, waar ook twee vrouwen weeen aan het opvangen waren. De verloskamer mochten we helaas niet zien, omdat daar net iemand aan het bevallen was. Maar we konden wel alvast onze vragen voor het onderzoek stellen! We kwamen de directeur van het ziekenhuis tegen, hij was erg aardig. We mochten nog op zijn prive-wc plassen, maar die vonden we wel een beetje erg vies! Later zijn we in Debre Zeit een luxe hotel binnengestapt, het was geen probleem om daar naar de wc te gaan :p
We gaan zo nog even wat boodschappen doen, net hebben we al wel even een lekker papaja-avocado sapje gedronken in de supermarkt. Renate is ook al uitgelachen omdat ze hier in haar korte broek loopt, maar het is hier ook zo warm... We zitten nu even in een internetcafe, maar de verbinding is niet zo heel snel. We kunnen hier ook niet zo heel vaak heen, omdat het wel een beetje ver van Hidi is over de enige zandweg. Onze beide telefoons doen het wel, dus we kunnen wel smsjes ontvangen!
Heel erg bedankt voor al jullie reacties! Hier zouden we zeggen: Betam Amesikenallo!
Heel veel liefs voor jullie allemaal,
Renate en Joanne
PS: Stefan, heel erg bedankt voor de fotoruimte! Onze eerste foto's komen binnenkort...
PS 2: Hyves werkt hier trouwens niet.
PS 3: De tochtstrips en de inschuifbare dweilstok zijn ook veilig aangekomen. Daar hebben we Tineke heel blij mee kunnen maken :)
11 November 2009 - 09:37
Martine:
Wauw meiden, wat een belevenissen in die paar dagen! Ik ben erg benieuwd naar foto´s van het prachtige landschap en jullie werkzaamheden. Succes! -
11 November 2009 - 09:57
Joëlle:
Mooie verhalen al in een paar dagen! Ik krijg ook steeds meer zin om weg te gaan, maar maart dat duurt nog wel even.. Geniet er van! -
11 November 2009 - 11:32
Nicole:
Wat leuk om te horen dat jullie het zo naar je zin hebben. Ik lees dat jullie elke dag wel wat te doen hebben, ook leuk dat jullie een beetje interactie hebben met de mensen daar. Maar wel lekker primitief alemaal . Maar Joanne als je in Nederland niet meer aan de man komt, kun je nog altijd daar gaan wonen hihi!
Veel plezier en kijk uit naar foto's en meer verhalen!! -
11 November 2009 - 11:36
Marloes Ter Velde:
Wat goed te horen dat jullie zijn aangekomen in ethiopie!
Heel heel veel plezier daar!
En succes met alles.
liefs Marloes -
11 November 2009 - 12:12
Rein En Pia:
Leuk dat jullie al met de plaatselijke bevolking gepraat hebben, we genieten enorm van jullie verhalen
liefs -
11 November 2009 - 12:16
Suze:
Het klinkt echt super indrukwekkend allemaal! Heel veel plezier nog :) -
11 November 2009 - 14:06
Inge:
Meiden wat een geweldige verhalen! Heb me echt doodgelachen! Heel veel plezier en lekker genieten!
Liefs, Inge -
11 November 2009 - 15:20
Joanne En Renate :
Wat fijn dat jullie nu al zulke mooie dingen beleven en contact met de bevolking hebben! We genieten van jullie verhalen en berichtjes. Blijf vooral zelf ook genieten van alle nieuwe dingen en met jullie onderzoek komt het helemaal goed!
Liefs van Jan en Wies -
11 November 2009 - 15:24
Jan En Wies:
Dom dom, had ik zeker jullie namen ingevuld in plaats van de onze. Nou ja, je snapt wel dat het berichtje van ons was. Veel Plezier daar! -
11 November 2009 - 15:26
Wies:
Ik heb jullie foto's geplaatst, mooi om ook beelden bij de verhalen te hebben! Het ziet er prachtig en lekker warm uit! -
11 November 2009 - 15:40
Berdien:
Hoi hoi,
Wat een verhaal en jullie zijn er nog maar net! Benieuwd wat jullie nog meer allemaal mee gaan maken! Geniet ervan!
Groetjes en Succes, Berdien -
11 November 2009 - 16:39
Marije:
Wat super leuk om weer wat van jullie avonturen te lezen! En wat een belevenissen in die paar dagen!
Moet zeggen dat bij mij de kriebels weer hoog oplaaien..... ;)
Geniet er van en ik kijk uit naar het volgende bericht!
Liefs! -
11 November 2009 - 18:35
Bonny:
Wat een coole belevenissen!:D Blijf genieten! -
12 November 2009 - 12:29
Anje En Gerrit:
Vanmorgen gebeld door Rein dat jullie aan dit avontuur waren begonnen en direct gekeken. Een heel mooi en goed opgezette site, met plezier is hiernaar te kijken en wat spannend is het allemaal. Geniet ook tijdens de stage van al het nieuwe en we zien met spanning uit naar jullie volgend bericht. Gegroet vanuit Zuidlaren, doei. -
12 November 2009 - 13:11
Anneke Van De Haar:
Eey meiden,
Wat een super leuk verhaal! Geniet er nog even van, en pas goed op m'n zusjes, broertjes en overige mensen:D
Liefs, Anneke -
12 November 2009 - 13:12
Anneke:
ps.. de foto in de kliniek heb ik even gestolen om ook op de website van de kliniek te zetten:D -
12 November 2009 - 20:16
Gijs:
Leuke verhalen, kijk uit naar de volgende afleveringen. Veel suc6 daar in de kliniek.
Enne, je fruittax kan je daar makkelijk halen.. is overal te krijgen. :) -
14 November 2009 - 18:28
Rianne:
Hey zusje! :D Hoe is het? mis je me al een beetje? Echt gek om jou op die foto's te zien zo ver weg en tussen de lemen hutjes.
Hoop dat jullie het naar jullie zin hebben en dat jullie de mensen daar nog een beetje kunnen helpen! Zou ook leuk zijn als er nog een vrouw gaat bevallen! Is er al iemand hoogzwager? Hier thuis gaat alles zijn gangetje. Maandag beginnen mijn practica dus krijg ik het weer druk!
Nou hoop snel weer wat te horen en ik zou het leuk vinden als jullie nog meer foto's op de siste plaatsen,want dan kan ik me een beetje voorstellen wat jullie allemaal zien en waar jullie zitten!
Liefs xxx Rianne
15 November 2009 - 11:39
Reiny En Pia:
Hallo meiden,
Even een groet uit winsum, wat genieten en wat een belevenis. Fijn dat het goed met jullie gaat. Veel plezier en heel veel groetjes en een dikke tuut voor jullie alle 2! -
15 November 2009 - 11:45
Nick:
hoi
ik heb met mama jullie verslag gelezen. Ik vond het erg leuk. ik heb ook sint maarten gelopen,doen ze dat daar ook ? Ik vind het wel jammer dat je zo ver van mij vandaan bent. Ik geef je een dikke knuffel en ook voor Joanne doei -
15 November 2009 - 12:52
Anniek:
Geweldig om jullie verhaal weer te lezen. Wat een andere wereld he!? En pas maar op Renaat ;) heb je nog gewaarschuwd dat je niet met n Ethioop moet thuis komen ;)! Haha..
Ontzettend leuk om dit te lezen. Geniet ervan, maar wees vooral ook voorzichtig!!!
Liefs Anniek -
23 November 2009 - 11:48
Bonnnie Kregel:
Dag dames.
ontzettend leuk dat jullie een verslag schrijven van jullie stage.Lees het graag en wens jullie heel veel wijsheid en een fijne tijd. groetjes Bonnie